Jools powered by Bafang

Bij elektrische fietsen is het soms moeilijk kiezen. Er zijn namelijk diverse merken en ook nog 3 plaatsen waar de motor zich kan bevinden.

Wij bij Jools kiezen resoluut voor Bafang Motoren. Naast fabrikanten als Bosch en Shimano klinkt de naam van Bafang misschien niet heel erg bekend. Onterecht volgens ons! Bafang is een Chinese fabrikant met jarenlange ervaring die bovendien uitstekende motoren levert met een al even goede prijs-kwaliteitverhouding. Bafang een wereldspeler, en de grootste leverancier van elektrische motoren.

Wat Bafang middenmotoren onderscheidt van de meeste concurrenten is het enorme vermogen, met een koppel van maar liefst 80 Nm. Hiermee trek je soepel op en fiets je ook probleemloos bergop. Een klein nadeel is dat de motor bij een hoge ondersteuning wel iets meer geluid produceert.

Een ander groot voordeel van het Bafang systeem is dat je kunt kiezen voor een accu met een capaciteit van maar liefst 630 Wh. Dat is bijna twee keer zoveel capaciteit als de standaard 400 Wh accu op veel elektrische fietsen.

Soorten motoren

Voorwielmotor

De eerste elektrische fietsen waren vooral uitgerust met voorwielmotoren. Tegenwoordig zijn voorwielmotoren vanwege de relatief lage prijs alleen nog te vinden op elektrische fietsen in het instapsegment.

Naast het prijsvoordeel zijn voorwielmotoren ook erg degelijk. Dit is vooral te danken aan het eenvoudige ontwerp én aan de relatief lage belasting van het systeem.

Voorwielmotoren hebben twee grote nadelen ten opzichte van middenmotoren en achterwielmotoren. Het eerste nadeel heeft te maken met de rijeigenschappen van de fiets. Door het grotere gewicht aan de voorkant van de fiets is deze minder makkelijk te besturen en bestaat er de kans dat het voorwiel al eens wil wegglijden in de bocht.

Een voorwielmotor gaat u ook vooruit trekken, wat een beetje wennen is aangezien een klassieke fiets immers een aandrijving achteraan heeft en dit dus wat onnatuurlijk zal aanvoelen.

De ondersteuning van een voorwielmotor is ook wat minder goed afgestemd op jouw inspanning. Een voorwielmotor maakt alleen gebruik van een snelheids- en rotatiesensor en zal daardoor de ondersteuning verminderen als jij het juist zwaar hebt tegen de wind in of bergop. Het systeem ziet alleen dat jij langzamer gaat fietsen en weet niet dat jij een grotere inspanning levert en juist een beetje extra hulp kan gebruiken. 

Achterwielmotor

Net als middenmotoren maken achterwielmotoren meestal gebruik van een trapkrachtsensor. In combinatie met de achterwielaandrijving, net als bij een gewone fiets dus, voelt de ondersteuning van een achterwielmotor daardoor erg natuurlijk.

Een achterwielaandrijving heeft vaak veel vermogen en fietst heerlijk in de bergen of in heuvelachtig gebied. Fietsen met een achterwielmotor zijn daarom vooral interessant voor sportieve en recreatieve fietsers.

Een groot voordeel van achterwielaandrijving, naast de krachtige ondersteuning, is dat een achterwielmotor erg stil is. Een nadeel is dat door de gebruikte techniek een achterwielmotor ook minder efficiënt is dan een middenmotor. Bij een gelijke accucapaciteit zal een elektrische fiets met achterwielaandrijving daardoor een kleinere actieradius hebben en minder lang ondersteuning bieden.

Het prijsniveau van een achterwielmotor is vergelijkbaar met een middenmotor. Omdat steeds meer consumenten kiezen voor een middenmotor verkopen echter steeds minder fabrikanten nog fietsen met een achterwielmotor.

Middenmotor

Met afstand het meest gebruikte en ook het meest populaire motorsysteem is de middenmotor. Dat is niet zo heel gek, want de middenmotor heeft een aantal grote voordelen, die er samen voor zorgen dat de ondersteuning en het fietsgedrag van een elektrische fiets met middenmotor het meest ‘natuurlijk’ aanvoelen.

Vanwege de plaats van de motor, laag in het frame en bij de trapas, is een elektrische fiets met middenmotor erg stabiel en heeft de fiets dezelfde stuureigenschappen als een stadsfiets. Het zwaartepunt van de fiets ligt namelijk laag bij de grond en is goed uitgebalanceerd over de hele fiets. Dit zorgt voor een zeer stabiele wegligging.

De ondersteuning van de motor reageert erg goed op jouw eigen inspanning. Omdat een middenmotor gebruik maakt van een snelheids-, rotatie- en trapkrachtsensor kan de software van het systeem eenvoudig berekenen hoeveel ondersteuning er nodig is. Als jij bijvoorbeeld tegen een brug of heuvel omhoog fietst zal je harder moeten trappen en zal je de trappers minder snel rond krijgen. Het systeem reageert hierop door de ondersteuning te verhogen aan de hand van de trapkracht die geleverd wordt.

Ontvang de laatste nieuwtjes

Meld je aan op onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van alle nieuwigheden!

Meer nieuws

crossmenuarrow-right