Zijn er nog fietsen te krijgen? En moet ik lang wachten op mijn nieuwe fiets?

Volgens de kranten en de nieuwsberichten moet je tegenwoordig maanden wachten op een nieuwe fiets. Leveranciers van onderdelen zitten met een enorme achterstand door de enorme vraag naar fietsen en door de vertragingen die ze opliepen in de productie omwille van Corona. Is dit echt zo?

Het is inderdaad zo dat er leverproblemen zijn in de fietsensector. Dit omwille van enkele factoren.

  1. De vraag naar E-bikes is wereldwijd enorm gestegen. Dit omdat meer en meer mensen omwille van de Coronamaatregelen het fietsen herontdekken maar ook omdat een steeds groter aantal mensen de fiets omwille van het groeiende mobiliteitsprobleem gebruiken voor woon-werk verkeer.
  2. De producenten van fietsonderdelen hebben zoals alle sectoren te kampen gehad met lockdowns, uitval door Coronabesmettingen in het personeelsbestand, schaarste aan grondstoffen wat in combinatie met een groeiende vraag ervoor gezorgd heeft dat levertijden enorm oplopen.
  3. Een groeiende E-commerce markt en het groeiende aandeel van productie in het Oosten zorgt ervoor dat transport van goederen ook de nodige vertraging oploopt. De kades staan vol met containers die ingescheept moeten worden richting Europa wat voor een extra vertraging gezorgd heeft.

Een tocht langs onze dealers leert ons dat het niet helemaal zo is dat je helemaal geen nieuwe fiets meer kan kopen. Slimme dealers hebben namelijk na het overdonderende succes van vorig jaar voldoende fietsen in voorbestelling geplaatst waardoor de meesten ondertussen hun fietsen reeds op stock hebben. Het is allemaal een kwestie van aanleggen van een degelijke voorraad.

Ook voor ons als producent is onze manier van werken danig verandert. Omwille van de langere productietijden bij onze leveranciers van onderdelen uit Azië zoals Shimano en Bafang hebben ook wij veel vroeger moeten bestellen en zijn de aantallen die verkrijgbaar zijn eerder beperkt. Echter telt hier ook wie er snel bij is en flexibel is komt als winnaar uit de bus.

Een goed aankoopbeleid zorgt er immers voor dat de fietsen afgewerkt kunnen worden. Het is namelijk zo dat als er bijvoorbeeld een remschijf van Shimano achterblijft de fiets natuurlijk niet kan uitgeleverd worden. Gelukkig zijn ondertussen zo goed als al onze fietsen voor 2021 reeds beschikbaar bij onze dealers. Zodat wij u als consument kunnen verderhelpen.

Nu is het wel zo dat de luxe die we in het verleden hadden waarbij dealers vlot extra fietsen konden bijbestellen niet meer bestaat en het afhangt van hun voorbestelling welke fietsen ze kunnen aanbieden. Om leverproblemen in de toekomst uit te sluiten is het namelijk zo dat wij als fabrikant onze onderdelen voor 2022 en 2023 reeds besteld hebben om zo aan de vraag te kunnen blijven voldoen.

Want het is wel duidelijk dat E-bikes nog steeds in de lift zitten en steeds meer mensen blijven fietsen en steeds meer overschakelen van de klassieke fiets naar de E-bike.

Dus om te besluiten, zijn er fietsen beschikbaar? Zeker, maar inderdaad het aantal is beperkt en met het ondertussen mooie weer na toch enkele koude en natte maanden is er op dit ogenblik weer een echte rush op onze fietsen.

Plan dus zeker uw bezoek bij uw favoriete JoolS dealer in en geniet nog van een zomer vol fietsplezier op uw nieuwe JoolS.

Onze dealers en modellen kan u raadplegen op www.joolsbikes.com

Ontvang de laatste nieuwtjes

Meld je aan op onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van alle nieuwigheden!
Nieuwsbrief

Meer nieuws

crossmenuarrow-right